Ons Team

Adem en Stem wordt geleid door Carry De Clercq. Samen met Helge Vos geeft zij stemtherapie en uitspraakcoaching. Adem en Stem zijn verweven met het lichaam, dus is een holistische aanpak noodzakelijk. Indien nodig, verwijzen Carry en Helge u dan ook door naar één van de andere specialisten in de praktijk: een intonatiedeskundige, ontspanningstherapeute, osteopate , psychotherapeute en diëtiste.

Hieronder vindt u meer gegevens over alle therapeuten en onze andere teamleden.

Carry De Clercq – stem-, adem- en uitspraakcoaching

Carry De Clercq, van opleiding logopediste, werkt al 38 jaar uitsluitend rond ademhaling en stemgebruik. Ze staat aan het hoofd van de praktijk Adem en Stem in Antwerpen. Ze geeft sinds 1984 les aan het Conservatorium van Antwerpen, richting Acteren en Woordkunst (de voormalige Studio Herman Teirlinck). Ze werkte ook 22 jaar als docent logopedie aan de Fontys Hogeschool in Tilburg bij de lerarenopleiding en bij de zang,- muziek,- en musicalafdeling. Sinds 1980 heeft ze haar eigen praktijk in Antwerpen met als specialisaties: preventie en behandeling van stemproblemen, correctie van uitspraak bij beroepssprekers en zangers, en stemscholing. De praktijk is in 2018 herdoopt naar Adem en Stem (voordien Dienst voor Stemtraining), en organiseert sinds kort ook workshops ontspannen ademen en spreken en workshops stemtraining voor leerkrachten.

Carry is een veelgevraagd adviseur voor adem- en stemproblemen. Ze gaf onder andere:

  • cursussen stem en spraak aan de werknemers van verschillende radio- en televisiezenders: VRT (radio en tv), VTM, VT4, TV Brussel, ATV, FilmNet, SuperSport, TMF, Vitaya en Qmusic
  • uitspraak- en stemtraining bij toneelproducties en toneelgezelschappen
  • stemcoaching en stemtests bij films (o.a. Le bal Masqué en Rosie)
  • cursussen bij diverse bedrijven, o.a. Fabrimetal, Belgacom, Policy Research etc.
  • diverse cursussen voor goed stemgebruik bij (kandidaat-) professionele sprekers en zangers zoals tolken, leraren, politici, etc.
  • stem- en uitpsraaktraining aan de finalisten van K2 zoekt K3
  • begeleiding van mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en hyperventilatie om spanning ter hoogte van schouders en keel te elimineren
  • stemcoaching voor professionele inlezers in de audiovisuele sector, o.a. voor Mediatext nv/sa
  • stembegeleiding aan verschillende stand-up comedians

In haar missie om adem-en stemproblemen de wereld uit te helpen heeft Carry heeft twee boeken geschreven: Als je veel moet praten (over gezond spreekgedrag, samen met  P.J. Sas) en Wat je mond moet doen als je niet praat (samen met Siona Houthuys). Een derde boek is in de maak, met als onderwerp ademritmisch spreken en de natuurlijke adem-stem reflex.

Hier vind je het volledige cv van Carry De Clercq.

Helge Vos – Stemtherapie en Uitspraakcoaching

Helge Vos is van opleiding logopediste, stemtherapeute, leraar en hartcoherentietrainer. Ze volgde een specialisatietraining op Dienst voor Stemtraining (nu Adem en Stem) en gradueerde als stemtherapeute aan de Hogeschool Utrecht. Haar passie gaat uit naar eutonie, adem, stem, lichaam, geest, persoon, expressie en hun onderlinge relatie. Ze schoolde zich (inter)nationaal bij op deze gebieden en specialiseerde zich zo in de preventie en behandeling van adem- en stemproblemen bij kinderen en volwassenen en uitspraakcoaching bij professionele sprekers.

Sinds 2008 werkt ze met bezieling op de praktijk Adem en Stem waar ze professionele sprekers (in opleiding) begeleidt, als ook kinderen en volwassenen met adem- en stem en spraakproblemen.

Ze gaf les aan het Vlaams muziekconservatorium (departement Toneel), begeleidde daar ook meermaals de toelatingsproeven en coacht tot op heden studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Woord, Toneel, Kleinkunst), Koninklijk Conservatorium Brussel (Musical), de Kunsthumaniora (Musical, Woordkunst, Drama, Muziek, Kleinkunst), School of Arts (drama, Regie), Karel de Grote-Hogeschool (Lerarenopleiding), AP Hogeschool (Lerarenopleiding, Journalistiekopleiding), Universiteit Antwerpen (Toegepaste Taalkunde, Letteren en Wijsbegeerte) en Thomas More (Logopedieopleiding).

Daarnaast geeft ze regelmatig stemtrainingen aan managers, docenten, acteurs: bij o.a. ’t Arsenaal, Belgische Improvisatie Liga, Cm Leuven, Jeugd en Poëzie, Karel de Grote-Hogeschool, K2 zoekt K3, Universiteit Gent, Woestijnvis,…

Hier vind je het volledige cv van Helge Vos.

 

Hilde Verhaegen – Ontspanningstherapeut

Hilde’s praktijk Geraakt door Aanraking is een praktijk voor ont-spanning, ont-moeten, loslaatmomenten en (opnieuw) verbondenheid voelen met je hele lichaam. De weldadige invloed van haar behandelingen werkt bij klachten als hyperventilatie, slapeloosheid, burn-out, stijfheid, arthrose, hoofdpijn en bij rug-en nekspanningen. Info en boekingen via www.hildeverhaegen.be.

Carla De Mul – Osteopate

Osteopathie kan stemtherapie ondersteunen!
Carla is al meer dan 15 jaar werkzaam als osteopate en heeft zich gespecialiseerd is de fascinerende wereld van de stem. Functionele stemklachten, zoals te veel spierspanning rondom het stemapparaat worden verholpen. De oorzaak kan in het stemapparaat zelf liggen of in de onmiddellijke omgeving (nek, schouders, schedelbasis), maar ook elders in het lichaam ( maaglever,darm, bekken,… ). Het doel is steeds om bewegingsbeperkingen en blokkades op te lossen, zodat het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. Boekingen via 0498 12 65 36

Els Hauser – Psychotherapeute

Els is licentiaat Communicatiewetenschappen en erkend psychotherapeut Interactionele Vormgeving. Ze ondersteunt mensen in het omgaan met relatieproblemen, professionele problemen, rouw, burn-out en perfectionisme. Haar werkkader is mee bepaald door cognitieve gedragstherapie, mindfulness en verbindende communicatie. Info en boekingen via www.antwerpenpsychotherapie.be.

Lieselot Ooms – Intonatiedeskundige 

Lieselot kwam bij Carry De Clercq terecht toen ze studeerde aan het conservatorium in Antwerpen, optie Woordkunst. Na een intensieve begeleiding besloot ze zich te verdiepen in uitspraakleer en intonatie. In onze praktijk geeft ze training aan journalisten, studenten, en docenten. Ze stippelt graag een traject met je uit om meer reliëf in je spreken te brengen. Boekingen via lieselotooms@hotmail.com of 0473/ 83 47 82.

Nele Paelinck – Administratie

Onze rots in de branding!