Spreekyoga – Beginners Niveau 1

5 oktober / 23 november

Leer Ontspannen Ademen & Spreken!

In deze stressvolle tijden ademen weinig mensen nog spontaan vanuit de buik. Na een les yoga, een wandeling in het bos of een sessie mindfulness lijkt het alsof we even beter ademen, maar dit ontspannen gevoel ebt weg van zodra we onze mond open doen om te spreken. Dan verliezen we de controle over onze ademhaling en stapelt de spanning zich weer op.

Verkeerd ademhalen en praten heeft gevolgen: we worden moe, krijgen meer stress en hebben last van onze stem (heesheid, keelpijn, onaangenaam stemgeluid, niet luid kunnen praten…). Het kan ook resulteren in nek-, kaak- en maagklachten. Verkeerd stemgebruik kan er zelfs voor zorgen dat je gelaatstrekken veranderen en je je erg onzeker kan beginnen voelen over je stem of uiterlijk en hoe mensen daarop reageren.

Nooit meer ademen!

Bij de correcte buikademhaling verloopt het spreken anders dan bij een oppervlakkige borstademhaling. In deze workshop leer je hoe je deze ademhaling bereikt en belangrijker nog, hoe je ze kan aanhouden bij het spreken zodat je correct ademt en spreekt zonder dat je erbij na hoeft te denken. Nooit meer (bewust) ademen dus!

Leren van baby’s

Pasgeboren baby’s ademen en maken geluidjes op een natuurlijke, correcte manier. Dit heet de natuurlijke adem-stemreflex. Mensen leren dit doorgaans weer af rond de tijd dat ze naar het eerste leerjaar gaan. Want daar begint de stress om te presteren. In deze workshop maken we deze adem-stemreflex terug wakker. We beginnen met enkele yogatechnieken. Vervolgens oefenen we het ademen tijdens het spreken met aandacht voor hoe je je stem en mond gebruikt.

Resultaat

Als je als volwassene deze natuurlijke adem-stemreflex wakker maakt, zijn de gevolgen heel positief: minder stemklachten, rustiger ademen en dus meer rust in je leven, minder stress, je zelfzekerder voelen en meer aankunnen met je stem (bv. luider en met meer energie kunnen spreken)

Voor wie

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zich herkent in het bovenstaande verhaal, en zijn/haar ademhaling en stem beter wilt leren gebruiken. Mensen die vaak spreken (leraren, acteurs, advocaten…) zijn zeer welkom. Maar ook mensen die niet extreem veel spreken zullen veel baat hebben bij deze workshop.

Voorkennis

Deze workshop is bedoeld voor mensen die nog geen training hebben gehad bij Adem en Stem of bij Carry De Clercq.

Programma

We bieden een workshop van een halve dag aan. Dit is het programma:

09u30: Wat is Ontspannen Ademen en Spreken – Carry De Clercq

10u00: Yogales met focus op ademhaling – Babs Boumans

11u-13u30: Spreekyoga: technieken en oefeningen – Carry De Clercq

Waar?

Adem en Stem, Oudaan 22, 2000 Antwerpen

Wanneer?

Kies uit deze data:  zaterdag 5/10/2019 of zaterdag 23/11/2019. Kies je datum onderaan bij de knop “inschrijven”.

Prijs?

79 euro per persoon

Inschrijven

Schrijf je in via de knop onderaan deze pagina.

De lesgevers

CARRY DE CLERCQ staat sinds 1980 aan het hoofd van Adem en Stem (voordien Dienst Voor Adem- en Stemtraining). Deze praktijk leidt mensen op die aan hun stem en spraak hoge eisen stellen: leerkrachten, acteurs, zangers en iedereen die beroepshalve veel moet spreken. Adem en Stem begeleidt hen ook wanneer ze problemen hebben met hun stem of spraak (heesheid, keelpijn, …). Carry geeft sinds 1984 les aan de Hogeschool Artesis Plantijn, departement Drama en Woord (het Herman Teirlinckinstituut). Ze werkte ook 22 jaar voor de Fontys Hogeschool in Tilburg.

BABS BOUMANS is yogadocente en yogatherapeute. Ze doet al meer dan 15 jaar yoga. Ze volgde een opleiding Sivananda Hatha yoga in Thailand en verschillende opleidingen in Vinyasa yoga, Yin yoga en yogatherapie (Kreta, Brazilië en Antwerpen). Haar focus ligt op een aangepast gezonde houding, een zinvolle flow, bewust bewegen en ademen, en dat onderliggende sprankeltje plezier.

INSCHRIJVEN